Hangi Distortion Overdrive Pedalı Seçmeli

Hangi Distortion Overdrive Pedalı Seçmeli

Xotic BB Preamp - Suhr Riot - Digitech Bad Monkey - MS Cruchbox -Carl Martin Plexitone

Crunch Box - Wampler Pinnacle - Fulltone OCD -Sansamp GT-2 - Fulltone Fulldrive 2 -MXR Fullbore

Zvex Box Of Rock - Ibanez TS9 - Metal Muff – MXR Doubleshot - Sansamp TRI AC - BOSS MT-2

EHX Little Big Muff - Tech 21 Double Drive

Overdrive / Tubescreamer / Distortion / Metal






Nasıl mendil deyince Selpak, Jip denince Jeep markası akla gelir maalesef tüm overdrive/distortion pedalları içinde böyle markalar vardır. Tubescreamer denince akla Ibanez gelmez mi ?

Hangi Distortion Overdrive Pedalı Seçmeli

Bir çok forumda bir çok farklı görüş ve tecrübe okuduktan sonra bu karşılaştırmayı kendim yapmak istedim. Hemen hemen piyasada bilindik bilinmedik bir çok pedalı alıp bir arada denemek istemiştim. Hatta ülkemizde satılmayan bir çok pedalı da yurtdışından ya aldım yada getirttim. Ben bu kıyaslamayı yaptığımda ne Suhr Riot, ne Crunch Box ne de Wampler ın Türkiye de tedarikçisi vardı. İlk Sansamp GT-2 i mide Amerika dan getirtiğimde yıl 1992-93 olması gerekiyor sanırım : )


Öncelikle şunu paylaşmak istiyorum, her gitaristin beklentisi ve zevki, renklerde olduğu gibi göreceli olduğunu hepiniz tahmin edersiniz. Hatta çalınan müzik tarzına göre pedalların tone ları da bir o kadar önemli. Daha önemlisi de amfi – gitar. Gitar jak , manyetik vb gibi ayrıntılara bile hiç girmek istemiyorum. Ama şun söyleyebilirim, işte bu dediğim bir sound için seçtiğim pedalı evdeki anfimden çıkarıp, stüdyodaki manyak bir amfide denediğimde nasıl hayal kırıklığına uğradığımı paylaşsam sanırım hiç şaşırmazsınız. Ayrıca fiyat /performans optimizasyonu da çok önemli diye düşünüyorum


Bu konuda forumlarda bir çok benzer yorum ve görüşten de sıkıldığınızı düşünüyorum
Yapacağım yorumların da bu çerçevede kendi görüşlerim olduğunu, ve mümkünse sizde karar vermeden önce söylediklerimi dikkate alarak kendi değerlendirmenizi yapacak denemeleri yapmadan bir karar vermemeniz gerektiğini açıkça söyleyebilirim.

Hangi Distortion Overdrive Pedalı Seçmeli

Örnek vermek gerekirse, hiç Digitech Bad Monkey, Ibanez TS9 Tubescreamer ve Boss Blues Driver i yan yana deneme şansınız oldu mu? Bad Monkey’in performansını gördüğümde hangi iyi bir gitariste dinletsem hem fikirdik. Hem de bu fiyat farkına rağmen. Eminim bu yazıyı okuyan ve Ibanez tercih eden bir gitarist bu düşünceme katılmayabilir. Çok saygı duyuyorum, doğrudur ama ben şu mesajı vermek istiyorum, henüz bir fikri ve tecrübesi olmayan bir gitarist benzer pedalları kıyaslamadan yana yana denemeden, kulakdan duyma , forumdan okuma bir bilgi ile karar vermemeli.


Mesela ben bu kıyaslamayı yaparken Fultone Fuldrive 2 ve Fultone OCD de denemek istedim. Hatta yanlarına Xotic BB ve Zvex Bosx of Rock, yetmedi, Suhr Riot. Forumlarda bu pedalları kıyaslayan bir çok video da mevcut ama,, hangi setupda ve hangi ayaraların kıyaslanması yapılıyor. Fulltone OCD ile tube screamer ve blues sesleri alabilirken , hard rock ve heavy metal sound müziklerin de çalabileceğinizi biliyormuydunuz ? Peki Xotic, Suhr Riot ?


Suhr Riot çaldığımda, ilk işim Fulltone OCD yi elimden çıkarmak oldu. Fulltone Fulldrive 2 yi ise çok yetersiz bulurken, çok iyi tanıdığım bir gitarist arkadaşım bu pedalı benden almak için çok çaba göstermesini anlamak çok zordu benim için.


Geniş ses aralığı olan Sansmap ı özetle deepsound unu cok buluyorum. Özellikle butik pedallar çalmaya başlayınca Sansamp ı pek tercih etmemeye başlıyorsunuz. EHX Metal Muff, MXR Fullbore, MXR Double Drive, Boss MT-2 dikkate aldığımda, beni en çok şaşırtan MXR Fullbore olmuştur. Açıkçası kimsenin de beğeneceğini pek düşünmüyorum. Ses aralığı çok kısıtlı ve başarısız. EHX de keza ses aralığı dikkate aldığımda Boss MT-2 kadar başarılı bulmadım. Boss mendil denince akla nasıl Selpak geliyorsa bu konuda en önde gelen tercihlerden. Yine birebir kıyaslama şansı bulduğum Wampler Pinnacle 2 yi deneyince , özellikle contour ayarıyla müthiş sesleri verdiğini söyleyebilirim. Wampler ile her turlu killer metal sound u alabileceğinize eminim


Suhr Riot için de birkaç özel söz söylemezsem kotu hissedeceğim. Humbucker veya single coil, blues, hord rock, heavy metal, yani overdrive distortion ne isterseniz her turlu sesi alabildim. Bu pedal setup ımda ömür boyu kalacak. En son değiştireceğim pedal diyeiblirim. Bahsettiğim tüm pedallar bir yana o bir yana.


Carl Martin Plexitione u da ayrı bir yere koymak isterim. Bu pedal da her şekle giriyor. 2 numara tercihim bu pedaldır. Xotic BB de gayet başarılı ama Plexitone kadar geniş distortion seviyeleri yok.


Inanın şimdi oyle bir setup kurdum ki , her tonu alabiliyorum diye düşünüyorum. Suhr Riot, Wapmler Pinnacle, Xotic BB, Plexitone sanırım bu 4 lüden vazgeçmem için, bilinmedik yeni bir pedal çıkmalı piyasaya.

Murat Korkmaz

Yener Kuşculuoğlu Kadıköy Gitar Kursu

Piyano Kursu Kadıköy sayfası için linke tıklayın. 

Yorumlar

  1. english muff'n kullandınız mı? Özellikle riot ile kıyaslandığında durumu çok merak ediyorum

    YanıtlaSil
  2. Single manyetik bir gitarda fulltone ocd distortion olarak yeterli olurmu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Single manyetik gitar da tabiki Fulltone OCD muthiş sesler veriyor. Aşağıda verdiğim linkte çeşitli drive tonleları ve benzer pedalların çok güzel bir karşılaştırmasını görebilirsin

      http://www.oldtonezone.com/distortionoverdrive-pedal-shootout/the-od-pedal-comparinator/

      Sil
  3. iyi günler mim telecaster ile iyi gidebilecek distortion öneriniz varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşağıdaki linki denemeni tavsiye ederim. Önerim Plexitiğone veya Love Pedal : )

      http://www.oldtonezone.com/distortionoverdrive-pedal-shootout/the-od-pedal-comparinator/

      Sil
  4. Çok başarılı tespitte bulunmuşsun burda adı geçen çoğu pedalı bende kullanıp karşılaştırma fırsatı yakaladım ve seninle hemfikirim suhr,plexitone ile.Sadece distortion ve overdrive üzerine değil aynı şekilde chorus ve delay üzerinede böyle bi konu açman herkesin yararına olacaktır.

    YanıtlaSil
  5. Dostum şimdi BadMonkey, BD-2'den kesinlikle üstün diyebilir miyiz? Veya bir kademe daha gidip Screamin' Blues her ikisinden de kesinlikle daha iyidir diyebilir miyiz?

    Bende Cort EVL-X6 var, amfim de Line 6 Spider IV. Her tonda tatminkâr sonuçlar elde edebiliyorum aslında fakat blues solo tonlarında artılar katmak istiyorum bu ikiliye. 200 liralara kadar en iyi tercih ne olur sence? Aradığım şey en iyi fiyat performans ürünü.

    Yardımcı olursan çok sevineceğim.

    YanıtlaSil
  6. suhr vs plexitone yorumu alabilirmiyim

    YanıtlaSil
  7. Halı yıkama şirketi olarak paylaşımlarınızı çok begendik Sultanbeyli halı yıkama olarak paylaşımlarınızı ve makalelerinizin devamını diler teşekkür ederiz...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ses Frekans Aralığı - FREQUENCY RANGE ( Hz )

FX LOOP (Send/Return) Nedir ?

Gitar Dersi AC DC Back in Black Notaları Tabları