Gitar Dersi Gitarda Diziler

Minör Pentatonic Gamı:Gitara yeni başlayan arkadaşların solo atabilmek için öğrenmesi gereken ilk gam minör pentatonicdir. Köken olarak blues müziğinde kullanılır.Fakat rock müziğinde ve jazz müziğindede bu gam oldukça fazla kullanılmaktadır.

Örnek olarak tonumuz La minör olsun. Dizi şu şekilde oluşur:

La-Do-Re-Mi-Sol-La


Gitar klavyesinde kullanıma açık en uygun pozisyonu ise en üst telden aşağı:

6. telde 5. ve 8. perde-5. telde 5. ve 7. perde- 4. telde 5. ve 7. perde-3. telde 5. ve 7. perde-2. telde 5. ve 8. perde-1. telde 5. ve 8. perdedir.

Majör pentanonic:
Hepinizin majör ve minör farkını bildiğinizi düşünüyorum. Coşku ve tını farkı vardır. Tonu La majör kabul edersek:

La-Si-Do diyez-Mi-Fa diyez-La olacaktır.


Uygun pozisyon:

6. telde 5. ve 7. perde-5.telde 4. ve 7. perde-4. telde 4. ve 7. perde-3. telde 4. ve 6. perde-2. telde 5. ve 7. perde-1. telde 5. ve 7. perde.

Solo attığınız parçanın tonuna göre bu gamları kullanıcaksınız. Eğer ton majörse majör pentatonic, minörse minör pentatonic'i kullanıcaksınız. Yinede bazı koyu blues parçalarında ton majör olmasına rağmen minör pentatonik kullanılabilmektedir bu da o parçanın akorlarının ve vokallerinin verdiği hissin akorlar majör olmasına rağmen minör olmasıdır. Örnek olarak Jimi Hendrix'in red house parçasını dinleyin. Parça Si Majör olmasına rağmen Jiminin Si Minör Pentatonicden solo attığını göreceksiniz. Bu tamamen parçanın vokallerinin ve yürüyüşlerinin verdiği hisle alakalıdır.

Majör Pentatonic'in kullanımı minör pentatonice oranla daha zordur. Bunun için bolcana majör blues yapan yaşlı bluescuları dinlemenizi ve onları çalışmanızı tavsiye ediyorum.B.B King bu konuda oldukça yardımcı olabilir.

Majör gam için verdiğim pozisyon sizi zorlayacaktır ve riff çalmanız çok zor gelecek. Bu konuda haklısınız çünkü majör gamın temel pozisyonu (yani yukarda yazan) akıcı çalmaya pek uygun değildir. Bu noktada temeli armoniye dayanan bir püf noktayı size aktarmak isterim çünkü en sağlam gitaristler bile o pozisyonu kullanmaktan kaçınır.

Bu biraz armoniyle alakalı fakat basitçe anlatmaya çalışacağım:

Armonide her majör tonun ilgili bir minör tonu vardır. Neticedede her minör tonunda bir ilgili majörü oluyor haliyle. Majör bir parçaya pentatonic gamdan solo atarken, majör gamın kullanışsız pozisyonunu kullanmak yerine o tonun ilgili minörünün minör pentatonic pozisyonunu kullanabilirsiniz. Çünkü minör pozisyon çok daha kullanışlı.

Biliyorum biraz karmaşık geldi ama pratik olarak gitar klavyesine döktüğümde anlayacaksınız. Püf nokta şudur:

Farz edelim ton La Majör. 5. perdeden başlayarak solo atmak yerine 3 perde geri gidin. Fa diyez değil mi? İşte Fa diyez minör La majörün ilgili minörüdür. Fa diyez minör pentatonic gamını kullanarak La Majör parçaya solo atabilirsiniz arkadaşlar. Yani püf nokta neymiş? 3 perde geri gitmek sadece bu. Eğer ton majörse esas sesden 3 perde geri giderek ordaki minör pozisyondan sololarınızı çalın.

Başka örnek vermek gerekirse mesela ton Re Majörse, 3 perde gerideki Si minör pentatonicden solo atabilirsiniz. Mi majörse, Do diyez den atabilirsiniz gayet basit bir mantık.

Bunun dışında pentatonic gamları iyi kullanabilmek ve melodiler yaratabilmek için bluescuları iyi dinleyin arkadaşlar. Özellikle Yavuz Çetini dinlerseniz bu gamları ne kadar ustalıkla kullandığını göreceksiniz. Onun yaptığı hareketleri yapmaya çalışın. Hammer, pull-off ve bendlerle riffler yaratmaya çalışın. Hızlı değil temiz çalmaya çalışın...

Pentatonic gamları sanırım anladınız. Şimdi blues dan ziyade rock müzikte özellikle ağırlıklı olarak kullanılan doğal minör ve majör gamları anlatayım:

Müziğin asıl temel gamları doğal minör ve majör gamlar olarak kabul edilebilir. İlk kullanım kolaylığı ve solo atmaya başlamak için pentatonic gamları anlattım fakat asıl müziğin temelini bu gamlar oluşturmaktadır. Hatta armonide pentatonic gamlar gam olarak bile kabul edilmemektedir. Çünkü armoniye göre mantıken bir gam 8 sesten oluşur. Fakat pentatonic gamlar 6 sesden oluşmaktadır.


Minör Gam:Tonumuzu her zamanki gibi La Minör olarak kabul edersek

La-Si-Do-Re-Mi-Fa-Sol-La olarak oluşturulur.

Gitar Dersi için

0 216 302 86 570 216 302 86 57

0 532 335 69 240 532 335 69 24



Gitar kursu için www.rockgitarkursu.com

Bateri kursu için www.rockgitarkursu.com/bateri-kursu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ses Frekans Aralığı - FREQUENCY RANGE ( Hz )

FX LOOP (Send/Return) Nedir ?

Gitar Dersi Metallica Enter Sandman Notaları Tabları