Tremolo'nun Kökleri


Bir gitarı çalmak için parmaklarınızı tellere dokundurun ve ses çıkartın. Bu direk fiziksel kontak sayesinde bir gitar (onunla ilişkili olan tüm perde ve tel bileşenleri ile) müzikal enstrümanlar arasında çok ayrı bir yere sahiptir. Bir telin pena ya da parmak ile çalınması, bend, mute ya da slide teknikleri kullanılarak işlem görmesi, ayırt edici farklı tınılar ile kulağımıza ulaşmasına olanak verir. Bir telde oluşabilecek bu kombinasyonları altı ile çarptığınızda sonsuz harmonik olasılıkların kapısı açılır. Bu işin kompetanı olan bir müzisyenin elinde ise bir gitar, benzeri olmayan sonik bir yaratıcılığın anahtarıdır.

Ancak tüm bu kreatif potansiyeline rağmen, standart bir gitarın da sınırları vardır. Tam basılan notaların etrafında renkli bir boyut daha mevcuttur. Yaratıcı alternatiflerin peşinde olan gitaristler bir, iki hatta üç teli birden bend ederek farklı tınılar yaratabilirler. Ancak tüm bir akorun bir anda bu boyutlara taşınması mekanik bir yardım olmadan mümkün değildir. Tremolo kolu işte bu amaç için icat edilmiştir.

Detaylara girmeden önce birkaç terimi netleştirmekte fayda vardır. Bu hata sıkça yapılsa da aslında Tremolo ve Vibrato birbirlerinin yerlerine kullanılabilecek terimler değildir. Tremolo bir notanın “ses yüksekliğinin” ritmik dalgalanmasıdır. Diğer yandan Vibrato ise bir notanın “eğiminin” ritmik dalgalanmasıdır.

Bir gitarın tremolo sistemi aslında vibratoyu yaratır. Çünkü bu sistem notaların sadece eğimini yönlendirebilir. Diğer taraftan da bazı vintage amfilerde ve bu işi yapan efekt pedallarındaki vibrato etkisini oluşturan ve nabız atışı hissini yaratan sesin yükselip alçalması için de (hatalı da olsa) tremolo ibaresi kullanılır. Biraz karışık gibi görünse de vibrato ve tremolonun aslında ne olduğunu anladığınızda hatırlamak daha kolay olacaktır. Özet olarak şöyle denebilir; vibrato kıvrılır, tremolo güler…

Kerem Başoğlu

https://www.facebook.com/kerem.basoglu.12?fref=ts


Elektro gitar dersi,  Davul(Bateri) kursu konusunda Göztepe ve Bostancı bölgelerinde hizmet vermekteyiz.
 
Gitar derslerinde müzik eğitiminin yanısıra, gitar tamir etme, ayarlama ve donanım bilgiside verilmektedir.
 
Aşağıdaki linkten gitar dersleri hakkında bilgi alabilirsiniz
 
https://www.facebook.com/KozyatagiGitarVeBateriDersi
 
Elektro Gitar Ve Bateri Kursu
 
0 216 302 86 57
 
0 532 335 69 24     

Piyano Kursu Kadıköy için linke tıklayın.

Kadıköy Gitar Kursu için linke tıklayabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ses Frekans Aralığı - FREQUENCY RANGE ( Hz )

FX LOOP (Send/Return) Nedir ?

Gitar Dersi AC DC Back in Black Notaları Tabları