Lambalı Gitar Amfileri

 Lambalı Gitar Amfileri

Amfi çıkış katları:
Lambalı gitar amfilerinde kullanılan iki ana çıkış katı tipi vardır: Push-Pull ve Single-Ended. Bu terimler isimlerini amfinin çıkış katı devresinin “topolojisinden”, yani kullanılan devre elemanlarının bağlanma şekillerinden alırlar. İki çıkış katı tipi arasındaki en temel fark lambaların çıkış trafosuna bağlantı şekli ve kullanılan trafonun türüdür.

Push-Pull nedir ?
Bir push-pull amfide güç kaynağı, trafonun orta ucuna bağlıdır (center-tap). Trafonun primer sargısının hem üst hem alt girişine lamba bağlıdır. Bu, lambaların girişteki dalga şeklinin her iki fazında da iletim halinde olmalarını sağlar. Bir push-pull çıkış katı; A sınıfına veya AB sınıfına biaslanabilir. Bu konuyu (bias) başka bir yazımızda detaylı olarak ele alacağız. Birçok dizaynda , minimal geçiş bozulması (crossover distortion) ile en verimli ve en çıkışı elde etmek için AB sınıfı bias kullanılır.( ancak bu en iyi ton demek değildir)
Push-Pull amfide en az iki adet lamba olmak zorundadır, ancak daha yüksek güç elde edebilmek için bu rakam dahada fazla olabilir. Her iki taraftaki lambaları paralel bağlayarak (4, 6 veya 8′e kadar çıkabilir)  yüksek güçlü amfiler yapılabilir. Amfilerde bu tür çalışma şekline “parallel push-pull” denilir. Push-Pull amfinin başka bir avantajı da eğer lambalar eşleştirilmiş (matched) ve çıkış dengelenmiş is, trafodan çok az akım geçmesidir. Buda trafoda daha az demir kullanılması demektir, yani daha maliyetli anlamına gelir. Çift sesler (even harmonics) ve gürültü (distortion) etkileri bu tür amfilerde iptal edilmektedir, bu özellik hi-fi için uygun ancak gitar için uygun olmayabilir. Ayrıca güç kaynağından kaynaklı uğultu sesi  (humming noise) de yok edilmektedir ki, bu özellik sayesinde amfi dizaynı yaparken ayrıca güç kaynağı için filtreleme yapılması gerekmez.
Bu devrelerde kırpma (clipping) simetrik olarak gerçekleştiği için, daha fazla tekli sesler (odd harmonics) oluşur.
Gitar kursu faydalı yazılar paylaşmaya devam edecektir.
Bateri kursu için linke tıklayınız. 
Bu yazı http://www.rockgitarkursu.com/lambali-gitar-amfileri/ bu siteden alınmıştır.
Yener Kuşculuoğlu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ses Frekans Aralığı - FREQUENCY RANGE ( Hz )

FX LOOP (Send/Return) Nedir ?

Gitar Dersi AC DC Back in Black Notaları Tabları