Jimi hendrix Fuzz Face

Jimi hendrix Fuzz Face

Jimi Hendrix "Fuzz Face" de BC108 silikon transistör kullanılmış. 
İki adet ayar düğmesi var; volume ve fuzz. Fuzz potansı logaritmik, volume potansı ise lineer. True-Bypass. Fiyatı 259 Dolar. Dairesel şekli, mavi vintage rengi ve orjinaliyle aynı ayar düğmeleriyle ve çıkarttığı sound açısından bu fuzz pedalı benden 10 da 10 alıyor. 

Tabi bunda Jimi'ye duyduğum sevgi de büyük etken. 
Bu arada "fuzz" kelimesinin İngilizce'de(Argo olarak) "polis" anlamına gelmesi de ironik ve ilginç. Kusur olarak adaptör girişi ve led olmamasını sayabilirim; pedal açık mı, kapalı mı, sesine bakıp anlayabiliyoruz.

Jimi Hendrix Octavia Jh-Oci

Orijinali Roger Mayer Octavia olan pedal, patent hakları yüzünden "Jim Dunlop" firması tarafından Octavio ismi ile üretilmiştir. Roger Mayer'in ürettiği Octavia, ilk olarak 1967 yılında "Purple Haze"in solosunda dünyanın tanıdığı ve gelişimini Hendrix'in de aktif rolüyle tamamlayan, aynı zamanda onun müziğine ilham da vermiş olan oktav-fuzz pedalıdır. İlk versiyonu uzay mekiğini andıran bir tasarımla üretilmiştir. Jimi bu pedalı önceleri Fuzz Face'in önüne koyarak kullanıyordu. Bu, kayıtta Octavia'nın daha iyi duyulmasını, belirginleşmesini sağlıyordu. Purple Haze ve Fire'ın stüdyo aşamasında bu şekilde kullanılmış ve bir daha bu form asla kullanılmamıştır. Sonraları bu pedal bir fuzz devresi ile birleştirilerek bugünkü halini almıştır ve bu haliyle de uzay mekiği şeklindeki kutusuna sığmamıştır. Jimi'nin isteği ile "takoz" diye tabir edilen ve takozu andıran kutuya konmuştur. 1967'den sonra "Axis: Bold as Love" albümünde bu formu ile kullanılmış ve bu forma gelinceye kadar 15 ayrı prototip üretilmiştir.
Octavia'nın ilk versiyonu EVO 1 germanium transistör ve ferrit alaşımlı bir ses trafosundan (audio transformer) oluşuyordu ve sınırlı bir drive kapasitesi vardı. Son şeklini aldığında ise daha dayanıklı demir yapılı trafo (çünkü "ferrit" denilen ilk madde kolay hasara uğrayabiliyordu) ve Fuzz Face'de olduğu gibi düşük gürültü ve ısı istikrarını sağlayabilmek için silikon transistore dönülmüştür. Zira daha önce de bahsettiğim gibi germanium transistörler daha tercih edilen bir sese sahip olmasına rağmen ısınma problemi yaratıyordu. Octavia, çalınan notayı bir oktav üstten fuzz efekti ile karıştırarak çok farklı bir ses elde etmenizi sağlıyor. Tam olarak bugün bildiğimiz oktav pedalları gibi algılamayın. Aynı zamanda "ring modulator" tadında, farklı bir tını. Hendrix'in alamet-i farikası olan bu pedal, 1967 yıllarında setup'ında yerini bulmuştur. Adından da sadece oktav pedalı gibi anlaşılsa da aslında bir octa-fuzz pedalıdır. Bu pedalla akor basmayı denemenizi pek tavsiye etmem(sesler çok karışıyor) fakat volume, hatta ton düğmesini kısıp, ince perdelerden tek notalar çalmanızı şiddetle tavsiye ederim. Single manyetiklerde ve neck pozisyonunda daha iyi sonuç verdiğini eklemeliyim. Kullanımına göre çok duygusal veya inanılmaz vahşi, gürültülü sesler, efektler, akla hayale gelmeyen, hiçbir drive pedalı ile alamayacağınız feedbackler alabilirsiniz. Renk pedalı olarak daha enteresan bir pedal olamaz. Benim setup'ımda bulunan bu pedal bir diğer pedalım Electro Harmonix P.O.G. ile kapışır: İkisi de ismen oktav pedalı ama işlevleri çok farklı. Ben bu pedala da(serinin en çirkin görünüşlü pedalı olmasına rağmen) 10 üzerinden 10 veriyorum.

JH-OC1
 

Giriş ve çıkış
 

Level ve Fuzz ayar düğmesi ve on/off switch.True-Bypass
 

9 Volt pille çalışıyor ve adaptör girişi yok. Fiyatı 259 Dolar

Bu yazı Garaj.org dan alınmıştır.


Elektro gitar kursu,  Davul(Bateri) kursu konusunda Anadolu Yakası'nda Bostancı, Şenesenevler, Ayşekadın, Kazasker, Tüccarbaşı, Ethemefendi, Sahrayıcedit, Göztepe bölgelerine hizmet vermekteyiz.
 
Gitar derslerinde müzik eğitiminin yanısıra, gitar tamir etme, ayarlama ve donanım bilgiside verilmektedir.
 
Aşağıdaki linkten gitar dersleri hakkında bilgi alabilirsiniz
 
https://www.facebook.com/KozyatagiGitarVeBateriDersi
 
ElektroGitar Ve Bateri Kursu
 
0 216 302 86 57
 
0 532 335 69 24   

Piyano Kursu Kadıköy için linke tıklayın.

Kadıköy Gitar Kursu için linke tıklayabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ses Frekans Aralığı - FREQUENCY RANGE ( Hz )

FX LOOP (Send/Return) Nedir ?

Gitar Dersi AC DC Back in Black Notaları Tabları